Welkom in ons bijzondere project Zoete Zoenen speciaal voor jongeren

Een andere vorm van Jeugdhulp

Zoete Zoenen helpt jongeren hun plek in de maatschappij te vinden door ze veerkrachtiger en zelfredzaam te maken. We creëren een laagdrempelige en veilige omgeving waar jongeren vrij zijn
hun kwaliteiten te ontdekken en hun kunnen te testen. Met begeleiding hebben ze de mogelijkheid nieuwe talenten te ontwikkelen en door te doen groeit hun zelfvertrouwen. Ritme, stabiliteit en het “ertoe doen gevoel” geven jongeren een steuntje in de rug naar hun volgende stap.

Wat we doen

Zoete Zoenen verkopen, werken op evenementen, snuffelstages bij ondernemers binnen het winkelcentrum, de organisatie achter Cityplaza leren kennen, we bieden vele mogelijkheden om jongeren te activeren en de jeugd participatie te verhogen. Aan de hand van een persoonlijk begeleidingstraject zullen wij jongeren, op hun eigen tempo, begeleiden bij het vinden van hun volgende stap. Zo is het mogelijk om door te stromen naar betaald of onbetaald werk (als reguliere vrijwilliger binnen of buiten De Ruilfabriek), werk met banenindicatie of terug naar een opleiding op middelbare school of vervolg opleiding. Wat de volgende stap ook moge zijn, wij vinden het vooral belangrijk dat jongeren doorgroeien naar de voor hen juiste uitstroom.

De Zoete Zoenen locatie is een veilige plek waar je mag zijn wie je bent en je niet beoordeeld wordt op basis van je kwetsbaarheid. De locatie biedt op meerdere vlakken mogelijkheden tot ontwikkeling en participatie. De winkel creëert een actieve werkplek die dwingt om naar buiten te gaan en ritme in de dagen brengt. De verscheidenheid aan werkzaamheden leert ze nieuwe talenten te ontwikkelen en ontdekken en geeft ze verantwoordelijkheid over hun eigen taken.

De dynamiek in de winkel leert ze samenwerken met collega’s en andere vrijwilligers. Doordat wij werken met allerlei soorten jongeren leren ze ook elkaar te helpen. Het directe contact met klanten op het winkelcentrum is vaak spannend maar zorgt er ook voor dat ze uit hun comfortzone komen en hun zelfvertrouwen opbouwen. Daarnaast komen jongeren, door de vele onderdelen van Stichting De Ruilfabriek en de goede samenwerking binnen het winkelcentrum, binnen bij een grote en veelzijdige familie. Dit alles geeft ze het gevoel dat ze onderdeel zijn van iets groters, dat ze erbij horen en dat ze ertoe doen. Vertrouwen hebben in je eigen kunnen en het gevoel hebben dat je onderdeel bent van iets, is vaak de eerste stap richting participatie in de maatschappij.

Het traject

Stap 1 Als jongeren bij ons binnen komen starten wij met de werkcoach als eerst met een intake gesprek. Dit
gesprek kan samen met een externe begeleider worden gevoerd.

Stap 2 We starten met een oriëntatie en stabilisatie fase van 6 weken. In deze weken kunnen ze wennen aan de
omgeving, het nieuwe ritme en de Zoete Zoenen familie leren kennen.

Stap 3 Daarna stellen we (een) doelstelling(en) op waarin we korte en/of lange termijn doel(en) bepalen.
Met verschillende taken proberen we doelstellingen te bereiken.

Stap 4 Elke 3 maanden volgt een evaluatie. Gaat alles nog goed? Zitten we op de goede weg? Kunnen
we eventueel nieuwe doel(en) bepalen? Het traject duur maximaal een jaar en wordt op maat gemaakt. Op deze
manier zorgen we voor de juiste uitstroom per persoon.

Onze coaches

Het traject wordt begeleid door onze jongerencoaches. Zij hebben een pedagogische achtergrond en ruime ervaring met het begeleiden van jongeren, van stabilisatie tot activatie. Binnen het traject zijn onze coaches het eerste aanspreekpunt en de dagelijkse begeleider voor de jongeren. Zij begeleiden bij nieuwe werkzaamheden en activiteiten, zowel binnen als buiten Zoete Zoenen.

Positieve bijwerkingen

Stichting De Ruilfabriek is een erkend leerbedrijf, hierdoor hebben wij de mogelijkheid om bij Zoete Zoenen plek te geven aan een aantal MBO en HBO stagiaires per jaar van diverse opleidingen. Ook zijn er meer dan 60 maatschappelijke stageplaatsen per jaar beschikbaar voor het middelbaar onderwijs.

Niet alleen jongeren, maar ook organisaties en projecten die gericht zijn op jongeren kunnen de Zoete Zoenen locatie gebruiken om samen te komen en activiteiten te organiseren.

Zoete Zoenen is ook geschikt als netwerkplaats ter ondersteuning voor ouders van kinderen met een kwetsbaarheid.

Door jongeren een plek te geven, ontzorgen we ouders, hulpverleners en schoolinstanties.

Ben jij of ken jij een jongeren die in aanmerking komt voor ons traject?

Meld je dan aan via de aanmeldpagina Word Vrijwilliger. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

De werkcoaches zijn op dit moment aanwezig op woensdag en vrijdag op de locatie. Heb je andere vragen mail dan naar zoetezoenencityplaza@gmail.com