Onze missie

De missie van Stichting de Ruilfabriek is om met eerlijke producten en diensten mensen te ondersteunen om een kleine of soms grote verandering te laten maken op deze aarde. Door het ruilen van items, kennis, ervaringen, kunde, een plek en fun creeëren wij de mogelijkheid voor iedereen om mee te doen met deze noodzakelijke verandering.

Ons verhaal

Stichting de Ruilfabriek is 5 jaar geleden ontstaan met twee vriendinnen. Het idee achter het ruilen was in die tijd vooruitstrevend op de milieuvervuiling. Waarom kleding niet ruilen zodat je iemand anders blij maakt met jouw juweeltjes waar jezelf op uitgekeken bent?

In 2019 is de Stichting officieel opgericht. Founder Ilja Jansen wilde graag meer betekenen dan incidenteel een ruilevenement. Ze zag hoeveel energie en plezier het iedereen gaf en organiseerde met een team vrijwilligers diverse ruilevenementen, van speelgoed tot kleding tot woonaccessoires.

Bij het Ruilevenement woonaccessoires ontstond er een initatief van een goodybag. De Ruilfabriek gaf de ondernemers uit de regio Utrecht en omstreken de gelegenheid om reclame te maken.

Het verrassende aan de goodybag was dat het allemaal vrouwelijke ondernemers waren en daar wilde Ilja graag iets mee doen. Want het is niet makkelijk om je eigen bedrijf op te starten, te behouden naast een gezin een baan en een druk leven. Ilja herkende dat er veel dezelfde vragen speelde en richtte het LEF ondernemersplatform op onder de vlag van de Ruilfabriek.

En met groot succes, op regelmatige basis worden er inspirerende sessies georganiseerd, gesponsord door de Stichting. Het ondernemersplatform heeft al meer dan 120 deelnemers. Kijk, dat is ook RUILEN, je ruilt geen items maar kennis en ervaring en plezier. RUILEN is veel breder dan mensen vaak denken.

Om duurzaamheid op de kaart te zetten, ook bij jongeren, is de stichting begonnen met het stylen van jeansjasjes. Want wist je dat 1 spijkerbroek wel 10.000 liter water verbruikt?

En met groot succes, op het Tinafestival in 2019 waren de jasjes snel voorzien van een nieuwe eigenaresse en er is een samenwerking aangegaan met Mylene en Rosanne. Er zijn twee hele toffe jasjes gestyled waar deze bekende Nederlanders reclame voor ons maken onder de noemer TWICE2WEAR.

In de zomer krijgt de Stichting een geweldig aanbod, een eigen grote conceptstore openen in de binnenstad van Nieuwegein. Een kans die ze niet laten liggen. Zonder sponsering start de Stichting het project op en zoekt op allerlei manieren samenwerkingen.

Waarom een conceptstore? Het RUILEN, daar gaat het om;

Je kunt RUILEN van items maar ook RUILEN van kennis, ervaring, kunde, een plaats voor iedereen en fun vooral veel fun!

In de winkel komt ook een rustige warme plaats voor moeders die borstvoeding willen geven en je kunt je kind heerlijk laten spelen op de speelplek. Ook kun je een flexwerkplek gebruiken, een plek om te werken en elkaar te ontmoeten!

Met een grote groep vrijwilligers gaan wij Nieuwegein en omstreken laten zien dat je met kleine dingen ook iets voor de wereld en elkaar kunt betekenen.

Koop eens een bamboe tandenborstel ipv een plastic tandenborstel! Was je haar eens met de nieuwe shampoobars zonder plastic verpakking! Koop eens een ander kadootje of kledingstuk dan de gebruikelijke items! Volg een workshop of lezing, laat je vanaf maart door ons verrassen.

Stichting de Ruilfabriek, een goede doelenorganisatie zonder winstoogmerk – VOOR JOU DOOR JOU!

 

De kleding industrie staat op nummer 2 van de meest vervuilende industrie

Bizar, nummer 2! Stichting de Ruilfabriek wil hier aan bijdragen.

Vrijwilligers van de stichting repareren nieuwe kinderkleding geschonken door Loods of Stock waar bijv een knoop vanaf is of een scheurtje in zit. De stichting geeft de kleding een nieuwe eigenaar en zorgt ervoor dat de kleding niet in de afvalcontainer beland.

Items worden vanuit daar ook geschonken aan goede doelen organisaties als de kledingbank en de crisisopvang centrums.

TWICE2WEAR

Vrijwilligers van de stichting restylen Jeans- jasjes in toffe designs. Mylene en Rosanne sponsoren de stichting door zichtbaar reclame van TWICE2WEAR te maken en vintage kleding een warm hart toe te dragen.

Ook met kleine veranderingen beteken je al iets voor deze vervuiling in de kledingindustrie

 

Rosanne draagt een van onze Twice2Wear jasjes

Samenwerkingen

Wij werken graag samen met andere stichtingen en burgerinitiatieven. 

Wil je ook met ons samenwerken en een plekje krijgen in onze conceptstore? Neem dan contact met ons op!

Samenwerking met Wereldwijven

Enorm trots om jullie te laten weten dat wij een samenwerking zijn aangegaan met Wereldwijven en dat je vanaf 1 maart een deel van de collectie in onze conceptstore kunt terugvinden

Over Wereldwijven

Sinds 2011 worden in Wereldwijven ateliers aan de Voorstraat 178 in Dordrecht uiteenlopende culturen samengebracht. Ruim 85 vrouwen met wortels in alle hoeken van de wereld – van Irak, Iran, Marokko en Turkije, tot Somalië, Burundi en de Antillen en uit Nederland worden hier verbonden door naald en draad.

Wereldwijven is een non profit organisatie. Een sociale onderneming met leerwerkmogelijkheden, waar maatschappelijke betrokkenheid verweven is met ruime ervaring op het gebied van modern design.

Naast begeleiding die gericht is op zelfontwikkeling staat Wereld- wijven voor ambacht en kwaliteit. Met mooie materialen worden tijdloze producten ontworpen.

Door gebruik te maken van brei-, haak- en borduurtechnieken ontstaan in het handwerkatelier exclusieve kussens.

Wil je meer weten? https://wereldwijven.info/

Samenwerking met Return to Sender

Met grote trots kunnen wij laten weten dat wij ook de producten van Return to Sender in onze conceptstore verkopen. Wie is Return to Sender?

‘Wij verkopen handgemaakte producten, gemaakt door vrouwen in de armste regio’s van de wereld, om hen te helpen een leven voor zichzelf en voor hun familie op te bouwen. Onze inkomsten gaan rechtstreeks ‘return to sender’ (terug naar de maker), wat bijdraagt aan een beter loon voor de vrouwen. Uw aankoop maakt het verschil. Dankzij jullie hebben duizenden vrouwen over de hele wereld de stap gezet naar een beter bestaan.

Namens alle vrouwen achter RETURN TO SENDER: Bedankt.’

Kijk in ons jaarverslag voor alle informatie over De Ruilfabriek in 2019.

Jaarverslag De Ruilfabriek 2019